top of page

ערכת מהלכים > מהלך 4: שקיפות בנתונים > מפגש 1: הגפן כמרחב הזדמנויות רשותי

מהלך 1: הגפן כמרחב הזדמנויות רשותי

משך המפגש

r4 copy.png

שעה וחצי

כלים וחומרים

r5.png
  •  מצגת

  • צילום מספר עותקים של 4-3 מסדי נתונים, רצוי שהם יהיו מגוונים מבחינת המידע שהם משקפים על החינוך ברשות

הנחיות

א. פעילות מחברת:

יש לך אפשרות לתת שני נתונים בתחום האחריות/התפקיד שלך ברשות, מהם הנתונים שהיית נותן?

רושמים על הלוח וכבר מארגנים בקטגוריות:

- נתונים כמותיים

- נתונים איכותניים

- נתונים כלליים/גלובליים: ממוצע, חציון

- נתונים מפורטים המרכיבים את הנתונים הגלובליים

- נתונים שעברו תהליך עיבוד

- נתונים גולמיים

 

ב. פתיח לנושא:

ברשות יש מגוון גדול מאוד של נתונים, וכל אחד מתייחס באופן סובייקטיבי לנתונים שיש בידיו. כולנו יודעים שנתונים צריכים לעבור תהליך של חילוץ תובנות והפקת מסקנות מתובנות אלה. משם ניתן לקדם פעולות רלוונטיות הנוגעות בנתונים (הגדרת יעדים ותוכניות עבודה).

כולנו יודעים שנתונים ניתנים למגוון פרשנויות, ושכל אחת מפרשנויות אלה תכתיב את התהליך ההמשכי, התובנות, המסקנות וכו'.

העבודה המשותפת שלנו על בסיסי הנתונים השונים, תרחיב את מנעד הפרשנויות ותביא לידי החלטות משותפות שיאפשרו דיבור בשפה אחידה והבנה עמוקה יותר של היעדים ותוכנית העבודה.

 

ג. מה מספרים המספרים?

חלקו את הפורום  לקבוצות (4-2 חברים בקבוצה)

כל קבוצה תקבל סט נתונים מתוך התמונה הרשותית ונתונים נוספים המתייחסים למערכת החינוך היישובית/בתי הספר. (כל קבוצה תקבל סט נתונים שונה)

מתבוננים בנתונים:

שלב אזיהוי נתונים בולטים ראשוניים, סימון נתונים חיוביים ושליליים בכל תחום.

בנתונים המתייחסים למוסדות החינוך יסומנו תחומים שבהם המוסד מדורג מתחת או מעל לממוצע בקרב מוסדות חינוך דומים.

שלב ב זיהוי תופעות בולטות, כגון  פער גדול בין כיתות, פערים בין תתי-מיומנויות, חוסר איזון בין רבעוני הישגים, חוסר אפקטיביות בעבודה מול אוכלוסייה מדאיגה / מאתגרת/מעל לממוצע בהשוואה להישגי אוכלוסייה דומה בבתי ספר אחרים, אמון במבוגרים בבית הספר. כמו כן האם עולים מהנתונים יתרונות יחסיים באחד המקצועות? האם פערים בין תלמידים חוזרים על עצמם או שבכל מקצוע ושכבת גיל מתגלים דפוסים שונים?

שלב גזיהוי הלימה ואי-הלימה בין ממצאים ותופעות, כגון יחסי קרבה, אכפתיות ותחושת מוגנות; פערים גדולים בין דיווחי מורים לדיווחי תלמידים; האם יש הלימה בין תוכניות בית הספר לבין הממצאים?; האם יש הלימה בין החשיבות שהתלמידים מקנים למקצוע מסוים לבין ההישגים בו? כלומר האם הצלחה בלימודים בבית הספר מלווה גם באקלים וסביבה פדגוגית מיטביים?

שלב ד ניתוח תופעות באמצעות קיום שיח שמתוכו עולה פרשנות הצוותים לתוצאות: כיצד הם תופסים את הממצאים? במהלך שיח זה חייב להיות דגש על מוקד שליטה פנימי - האם לתופעות שונות עשויה להיות סיבה משותפת?  ; האם יש בנתוני האקלים והסביבה הפדגוגית ממצאים שעשויים להסביר את הנתונים הגבוהים או הנמוכים? לדוגמה: האם הישגים נמוכים בבית ספר מלווים ברמות נמוכות של מוטיבציה, של מסוגלות עצמית ושל ציפיות מורים? האם יש נושאים שבהם חל שינוי (התקדמות/נסיגה בהשוואה לנתוני המיצ"ב) ומה יכול להסביר את השינוי?

שלב ה בחירת תופעות ובעיות מרכזיות להתמודדות וסימון נקודות עיקריות למיקוד. לשם כך יבוצע במידת הצורך חקר נוסף ואיסוף נתונים, וכן ייעשה להקמת צוותים הטרוגניים בסוגיות בית ספריות ולבניית תוכניות עבודה.

 

ד. ממספר לסיפור (חשיבה על התכנית הרשותית מבוססת נתונים)

נסחו 2 תובנות מתוך הנתונים שניתחתם.

עד כמה "המספרים"/נתונים שבחנתם לעומק מספרים את סיפור התפיסה הרשותית, כפי שאתם מכירים אותה?

לאילו נתונים אני זקוקה כדי להתבונן מחדש על האתגרים שלי?

 

ה. סיכום
אחת ממטרות הפורום הוא לנסח את האג'נדה החינוכית הרשותית, וממנה לגזור את תוכנית העבודה המשותפת. אג'נדה זו, או בלשוננו "הסיפור הרשותי", תתבסס על ההצלחות שעליהן שוחחנו, על האתגרים הניצבים בפנינו, ועל תמונת העתיד שלעברה נרצה להתקדם, חזון שיכוון את מעשינו, שאליו פנינו מועדות...

bottom of page