top of page

ערכת מהלכים >מהלך 4: שקיפות בנתונים > מפגש 2: ניהול מבוסס נתונים

מפגש 2: ניהול מבוסס נתונים

משך המפגש

r4 copy.png

שעה וחצי

כלים וחומרים

r5.png
  • מצגת

  • נתונים רלוונטיים לאתגרים של כל משתתף בפורום ביחס לתוכנית העבודה שעל פיה הוא עובד בשנה"ל הנוכחית

הנחיות

א. פעולה מטרימה:

כל אחד מחברי הפורום אוסף ומנתח נתונים הרלוונטיים לאתגרים שלו/לתוכנית העבודה שעל פיה הוא עובד בשנה"ל הנוכחית

ב. המשגה: מדוע יש להנגיש את הנתונים לציבור? 


1. שקיפות ציבורית: בחברה דמוקרטית המתפקדת בצורה מיטבית, אזרחי המדינה חייבים להיות בעלי מודעות לפעילות הממשלה ולביצועיה. לשם כך, יש להגיש לציבור את המידע באופן חופשי, לדאוג שיהיה מובן מבחינה תוכנית, קליט ונגיש חזותית וכן פתוח לשימושים חוזרים.
2. מתן ערך חברתי וכלכלי: בעידן הדיגיטלי משמש המידע כמשאב בסיסי לפעילות חברתית וכלכלית. באמצעות  פתיחת המידע לציבור, יכולה הממשלה להניע את היזמות שנדרשות למגזר הפרטי לשם יצירת ערך חברתי וכלכלי.
3. השתתפות במשילות: פתיחת המידע לעין הציבור ועדכון ישיר של האזרחים, תורם לחיזוק מעורבותם בתהליכי קבלת ההחלטות. מדובר ביצירת חברה אוריינית שלא די בכך שהיא מודעת לתהליכי המשילות, אלא שביכולתה גם לתרום לתהליכים אלה.


שלושה עקרונות מפתח להנגשה מיטבית של מידע ונתונים:


1. פשטות: יש להתחיל ”בקטן“, לשמור על פשטות ולהעדיף את המהירות. אין חובה להציג את כל סוגי הנתונים באופן מיידי.  בשלב הראשון, ניתן להתחיל עם סוג  או בסיס נתונים אחד, או אף עם חלק מהנתונים בבסיס נתונים גדול יותר.
2. שיתוף הציבור בתהליך: יש ליצור קשר עם משתמשי המידע מתחילת התהליך ובאופן שוטף, בין שמדובר בציבור הרחב, במפתחים וביצרנים של מידע או בסקטור העסקי. זה יבטיח שתהליך הנגשת הנתונים ופתיחתם יהיה רלוונטי, יעיל ואפקטיבי ככל שניתן.
3. התייחסות לחששות משותפים, להטיות ולטעויות נפוצות: פתיחת הנתונים לשימוש הציבור הרחב גוררת שאלות רבות וחששות רבים. חשוב במיוחד לזהות את הנושאים הקריטיים ולטפל בהם מוקדם  ככל האפשר.


מתוך:"הגברת שקיפות הפעילות הממשלתית לטובת הציבור באמצעות שיפור הנגשת נתונים ומידע" - ג'וינט אריכא

ג. מחלצים תובנות מהנתונים

נרצה להתבונן במסד נתונים רחב לצורך בניית תוכנית רשותית הרלוונטית לכלל השותפים. לאחר מכן, נבחן את הזיקה בין המענים הקיימים לבין הנתונים שבהם העמקנו.


מתחלקים לזוגות, כל זוג משתף בתובנות שהעלה מתוך הנתונים, מעלה סוגיה אחת לדיון משותף על בסיס הנתונים, ומתייחס לאחת או יותר מן השאלות שלהלן:

- לאור הנתונים, מה תמשיך לעשות? מה תשנה ותעשה אחרת? מדוע?

- בנקודת הזמן הזו ומתוך חשיבה רפלקטיבית והתבוננות מעמיקה בנתונים, מה תרצו לשפר או לשמר בבחירת המענים בסל הרשותי?

- לאור הנתונים המוצגים, שתף בתהליך התכנוני המקדים לבחירת המענים?

 ​

נעלה תובנות משמעותיות שמובילות להמלצות הנוגעות במענים של הסל הרשותי להמשך מימוש התוכנית השנתית.

 

ד. סיכום

אנחנו ממשיכים לזהות את רכיבי תוכנית העבודה. ראינו סוגי נתונים שונים שיכולים להשפיע על המענים הרלוונטיים שנרצה להשתמש בהם כחלק מתוכנית העבודה שלנו. ראינו כי ראייה רחבה ומעמיקה של הנתונים מאפשרת פרשנויות שונות שמכוונות למענים שונים. יכולת התבוננות משותפת וראיית התמונה הרשותית הרחבה תעזור לנו בהמשך למקד את התוכניות הרשותיות תוך מציאת קשרים והקשרים ביניהן.

bottom of page